+31(0)6 21 277 130 info@corechange.nl

Take Your Seat – Zen en de Kunst van het Leiderschap

Een maand geleden ben ik naar de States geweest. Ik heb me een week ondergedompeld in een Zen retraite. Wow. Dat was heftig, inspirerend, louterend… En het heeft me een aantal inzichten gegeven die ook voor jou, als manager, relevant zijn.

Mijn eerste inzicht: Verlicht zijn is voor iedereen weggelegd.
Echt. Je hoeft er geen rare dodo voor te zijn. Ik heb op de retraite een methode geleerd waarmee ik jou binnen een uur kan laten ervaren dat ook jij verlicht kan zijn. Momenteel ben ik dat met mensen uit mijn LinkedIn netwerk aan het uitproberen en ja, het werkt ook bij hen. Dus jij kan het ook. De “smaak” Zen die ik doe heet Mondo Zen. En daar hebben we het niet zozeer over verlicht zijn maar over Helder Zelfloos Hart/Bewustzijn (of Clear Deep Heart/Mind). Het is hetzelfde. Maar het klinkt dan weer net iets minder zweverig, vind ik.

Mijn tweede inzicht: Verlicht zijn is belangrijk voor managers
Maar waarom zou je dat willen, dat Clear Deep Heart Mind? Omdat opereren vanuit deze staat het ultieme leiderschap is. Het is al lang geen geheim meer dat succesvolle leiders voorbij hun ego kunnen kijken. Vanuit Clear Deep Heart Mind bestúúr je je ego, je ego neemt niet langer de lead. Je bent in staat om vanuit een heldere geest en een open hart de zaken aan te pakken. En dan komt er een kwaliteit vrij…
Mijn vorige blog ging over bewust leiderschap als belangrijke factor voor een succesvol, conscious bedrijf. Het kan zelfs van levensbelang zijn voor het bedrijf. Vorige week nog in het nieuws: botsende ego’s in de boardroom hielden mobiel betalen jarenlang tegen. Dus, met andere woorden, een belangrijke innovatie haalde het niet omdat een aantal top managers niet in staat waren voorbij hun ego keuzes te maken. Als je dat echt tot je laat doordringen kun je toch alleen maar tot de conclusie komen dat het bijna verplicht zou moeten worden dat senior managers dit perspectief leren kennen en leren inzetten.

Mijn derde inzicht: Take Your Seat!
Ok, ik kan jou dus binnen een uur laten ervaren dat jij ook verlicht kunt zijn, dat jij ook Clear Deep Heart Mind kunt ervaren. Maar dan… Dan komt het erop aan hoeveel persoonlijk leiderschap jij toont. Want om te leven en werken vanuit dit bewustzijn moet je er voor kiezen. Take Your Seat! Is wat Jun Po Roshi, mijn zen leraar, ons voorhoudt. En zo is het. Het geldt eigenlijk voor leiderschap in het algemeen: Take Your Seat! Neem de positie die hoort bij wat jij te doen hebt. Op het scherpst van de snede. Het maakt het leven spannender, maar ook leuker. Voller, opwindender. Het doet er toe.

Wil je ook?
Ik faciliteer Take Your Seat sessies met managers. Individueel of in kleine groepjes. Neem contact met me op als je het wilt ervaren.

Deel
Laat een reactie achter

Webinar Het geheim achter succesvolle zelforganisatie
Woensdag 10 november


Na dit webinar weet je:
  • Hoe je kunt bepalen of je organisatie klaar is voor zelforganisatie
  • Welke stappen je niet kunt overslaan als je zelforganisatie succesvol wilt maken
  • Welke valkuilen op de loer liggen - en hoe je ze vermijdt!
  • Met voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle transities!
close-link

Deze content wordt niet getoond door je cookie voorkeuren. Accepteer cookies om deze content te zien.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op Accepteer cookies te klikken.