+31(0)6 21 277 130 info@corechange.nl

Leergang Zelforganisatie

Zó maak jij zelforganisatie succesvol

Ben je verantwoordelijk voor de zelforganisatie in jouw organisatie? Dat valt soms niet mee. Want veel organisaties beginnen met zelforganisatie zonder duidelijke visie en zonder beeld van de stappen die gezet moeten worden. Teams raken gefrustreerd, resultaten verslechteren en niemand wordt er gelukkig van. En het eind van het liedje is dat er gezegd wordt: "Zie je wel, zelforganisatie werkt niet."

Herken je dit in jouw organisatie?

 • Iedereen zit elkaar aan te kijken: wie mag nou het besluit nemen?
 • Vergaderingen duren eindeloos omdat men denkt dat er consensus bereikt moet worden
 • Medewerkers doen alleen de dingen die ze leuk vinden of raken de draad kwijt
 • Focus ontbreekt en resultaten worden slechter
 • (Oud-)managers zitten met jeukende handen om in te grijpen (en doen dat ook als het ze te lang duurt)
 • Er ontstaat een nieuwe hiërarchie op basis van wie het hardste schreeuwt

Als je dit herkent, dan is de Leergang iets voor jou! De Leergang 2021 is gestart. Wil je op de hoogte blijven wanneer de volgende Leergang Zelforganisatie start? Laat dan hieronder je gegevens achter.

De leergang Zelforganisatie van CoreChange was mij op het lijf geschreven. Veel geleerd over het hoe, goed onderbouwd met het waarom. Vol vertrouwen ga ik het nieuwe jaar om de medewerkers van mijn organisatie te begeleiden in het proces naar (meer) zelforganisatie! Heleen Kuiper en Toon Franken hartelijk dank voor het begeleiden van deze reis: van A naar B op de manier van B!

Ester Lohuis, Directeur-bestuurder bij SWD, Stichting Welzijn en Dienstverlening Groningen

Goed ingerichte zelforganisatie leidt tot wendbare, daadkrachtige organisaties!

Succesvolle zelforganisatie is geen sprookje, maar een kwestie van de juiste stappen zetten. Er is een aantal aspecten dat goed geregeld moet zijn voordat zelforganisatie kan werken.
Dan leidt zelforganisatie tot een wendbare, daadkrachtige organisatie. Waarin medewerkers eigenaarschap ervaren en weten hoe ze problemen kunnen oplossen. Ook die problemen die al zo lang zijn blijven liggen worden soepel opgelost. Betere resultaten en meer werkplezier zijn het gevolg!
Met deze Leergang word jij expert in het succesvol maken van zelforganisatie.

Wil jij leren hoe je de transitie naar zelforganisatie succesvol kunt begeleiden?

 • Wil je weten welke stappen je moet zetten om zelforganisatie succesvol en gedegen kunt inrichten?
 • Wil je ontdekken hoe je collega’s vanuit rollen effectief en zelfstandig kunt laten samenwerken?
 • Hoe je besluitvorming zó kunt inrichten dat teams snel en soepel besluiten kunnen nemen?
 • Ben je nieuwsgierig naar de houding die hiervoor nodig is en hoe je die kunt creëren?
 • Hoe zelforganisatie kan zorgen dat je organisatie zich continu verbetert zodat je geen grote reorganisaties meer nodig hebt?
 • En wil je leren hoe je je eigen leiderschap kunt versterken om een betere changeleader te worden?
 • En wil je een sparring partner die met je meedenkt?

Doe dan mee met de Leergang!

Met de CoreChange Leergang Zelforganisatie maak je je onze methode van begeleiden van Zelforganisatie eigen. Deze is gebaseerd op onze eigen ervaringen met de begeleiding van zelforganisatie en gefundeerd in de nieuwste inzichten op het gebied van organisatieontwikkeling.

We hebben het “Integrale Zelforganisatie” genoemd omdat het zowel de harde als de zachte kant includeert.

 • Je krijgt inzicht in welke randvoorwaarden je op orde moet hebben om zelforganisatie tot een succes te maken.
 • Je leert de logische ontwikkelstappen in het proces van zelforganisatie.
 • Je krijgt de beschikking over de instrumenten die hiervoor nodig zijn.
 • Wijzelf en gastsprekers uit de praktijk delen actuele praktijkervaringen van andere organisaties.

En daarmee kun jij de zelforganisatie in jouw organisatie succesvol maken.

Door de leergang zelforganisatie  van CoreChange heb ik integraal leren denken over veranderingen in organisaties. Hoe je samen op zoek kunt gaan naar de eerste stappen die passen bij het niveau van ontwikkeling van de organisatie. door de leergang heb ik nu de gele organisatie in beeld en heb ik fijne, praktische handvatten gekregen om zelforganisatie op maat te maken. De begeleiding door Toon en Heleen was zowel persoonlijk als professioneel.

Donald Meulesteen, Adviseur Bedrijfsvoering, Gemeente Dongen

"We zijn in ons bedrijf al enige jaren bezig met zelfsturing via Holacracy. Ik wilde me verder verbreden op de achtergronden van zelforganisatie. De Leergang gaf me veel inspiratie en was een enorme verrijking. Als je verder aan de slag wil met zelforganisatie, geeft deze Leergang je een mooi fundament. In stappen krijg je de basis kennis en basiservaring om zelfsturing te kunnen inrichten. Mooi was hoe de trainers ook de deelnemers met meer ervaring in zelforganisatie goed wisten te bedienen en extra verdieping gaven. Zo ben ik naar aanleiding van de module over beoordelen en belonen nu in ons bedrijf met het sales team bezig om ontwikkeling en beoordeling anders in te richten."

Tamar Biersma, LeadLink People bij SmartProfile

Wat ga je leren?

De Leergang Zelforganisatie bied je een unieke combinatie van theorie, praktijk, implementatie en uitwisseling met vakgenoten. Je start aan de Leergang met een concreet project in jouw organisatie. Je kunt de ideeën en inspiratie daarom direct in de praktijk brengen.

Wat zijn de randvoorwaarden voor zelforganisatie?  Wat zijn de bouwstenen voor een moeiteloze zelforganisatie? Hoe krijg je een organisatie of team in beweging? Welke stappen zijn er op weg naar zelforganisatie? Hoe ga je om met weerstand? Hier krijg je allemaal antwoord op.

En daarnaast draait het om jou. Waar zit je kracht en hoe kun je die (nog) beter benutten als changeleader? Wat kun je vanaf vandaag doen om je nieuwe kennis direct in de praktijk uit te proberen?

Door dit programma leer je:

 • Een heldere diagnose te stellen voor je verandertraject
 • Welke mindset ondersteunend is voor zelforganisatie en hoe je die creëert
 • Hoe je zorgt voor helderheid over de purpose van je organisatie
 • Welke criteria te hanteren bij het inrichten van je organisatie
 • Nieuwe vormen van overleg en besluitvorming
 • Welk leiderschap nodig is bij zelforganisatie en hoe jij jezelf daarin kan versterken
 • Welke mogelijkheden er zijn om anders om te gaan met beoordelen en belonen
logo corechange

"Mooi vond ik hoe theorie afwisselend met oefeningen werd aangeboden. Er werd gelijk ingehaakt op de vraagstukken die op dat moment speelden voor de deelnemers. De Leergang heeft voor mijn team concreet opgeleverd, dat we zijn gaan werken volgens “Getting Teams Done”, één van de methodieken die zijn aangereikt, waarmee je gaat werken met rollen. Ik ben nog wel de leidinggevende van het team, maar wel anders, meer als coachend/teamcoach."

Diana Visser-Rowaan, Manager Facility Services en deelnemer Leergang, Groningen Seaports

"Inspirerende bijeenkomsten, goede diepgang en daarbij concreet genoeg om als helpende hand te dienen. Naast alle inzichten heb ik door deze leergang ook een netwerk gekregen in zelforganisatie."

Micha Klaas, Regiomanager Midden, Zorgorganisatie Noorderbreedte

"Afgelopen jaar heb ik de Leergang gevolgd bij Toon en Heleen. Een zeer complete leergang waarin alle belangrijks aspecten rondom zelfsturing/zelforganisatie in het programma aan bod komen. In theorie, via inspirerende sprekers, via de verhalen van de diverse deelnemers en door het zelf te ervaren."

Marret Wijnker, Organisatieadviseur en Projectleider , GGD Hollands Noorden

Zo is het programma opgebouwd

De Leergang 2021 is gestart. Wil je op de hoogte blijven wanneer de volgende Leergang start? Laat dan hieronder je gegevens achter. Het is ook mogelijk de Leergang in-company te organiseren, neem dan contact met ons op.

Opbouw van de Leergang

 • De Leergang wordt voornamelijk online gegeven, waarbij je elke module werkt aan lessen en achtergrond informatie in de CoreChange Academie.
 • Er zijn Zoom trainingssessies, waarin we de stof toepasbaar maken en je je vragen kunt stellen.
 •  In de ‘online werkateliers’ leer je te werken met de methodieken voor jouw situatie. Daarbij krijg je gerichte ondersteuning.
 • Indien mogelijk vinden er twee live bijeenkomsten plaats aan het begin van de Leergang en halverwege.
 • Je krijgt individuele coaching om jouw impact als veranderaar te vergroten en om stagnaties in de ontwikkeling in je organisatie te bespreken.
 Op deze wijze krijg je een krachtig leertraject, gericht op toegepaste transformatie. Alle materialen blijven toegankelijk op de CoreChange Academie, zodat je de beschikking hebt over een online toolbox.We nodigen de deelnemers uit om elkaars buddy te worden, zodat je tussen de bijeenkomsten door kunt sparren en elkaar kunt challengen. Daarnaast krijg je toegang tot onze besloten community-omgeving. Hier kun je contacten leggen, ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Wij zijn zelf ook wekelijks in de community aanwezig!

Meer weten?

Wil je meer weten over het programma, praktische informatie over het programma, data en prijzen of een verkennend gesprek? Laat je gegevens achter of neem contact met ons op.

Dit krijg je met de CoreChange Leergang Zelforganisatie

 • On-line toolbox over de bouwstenen voor succesvolle zelforganisatie
 • 7 modules, bestaande uit online lessen, trainingen en werkateliers, waarin je leert werken met beproefde methoden en interventies
 • Gebaseerd op onze ervaring én de nieuwste inzichten op het gebied van organisatieontwikkeling
 • Praktijkgericht, dus meteen toe te passen in je eigen organisatie (project)
 • Coaching support op vergroting van je persoonlijke impact
 • Buddysysteem om elkaar te supporten en te challengen
 • Blijvend toegang tot leeromgeving in de CoreChange Academie, zodat je het er keer op keer opnieuw bij kunt pakken
 • Toegang tot de besloten online community waar je al je vragen kwijt kunt en kan connecten met de andere deelnemers
logo corechange

Ontmoet de trainers

Heleen Kuiper en Toon Franken zijn ervaren organisatiecoaches en al jaren actief in het begeleiden naar nieuw organiseren. Heleen en Toon begeleiden organisaties bij de transitie naar zelforganisatie, faciliteren de Leergang  Zelforganisatie en verzorgen regelmatig Masterclasses en in company workshops over Integrale Zelforganisatie.

 

Heleen Kuiper (1970) heeft ruime ervaring als coach, trainer en organisatieadviseur. Ze heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de profit en non profit wereld. Als projectmanager, lijnmanager en adviseur en coach. Ze begeleidde organisatieverandering- en zelfsturingstrajecten bij de Raad voor de Kinderbescherming, Nationale Nederlanden, TNO, VGZ en Octatube.

Haar expertise omvat o.a. Integral Thinking, Spiral Dynamics, Theory U, Deep Democracy en holacracy.

‘Mijn ervaring is dat zowel organisaties als medewerkers tot bloei komen bij zelfsturing. Er verandert iets wezenlijks als mensen de ruimte krijgen hun verantwoordelijkheden zelfstandig op te pakken. En organisaties gedijen als de structuur op initiatief van de medewerkers met kleine stapjes aangepast wordt naar wat beter werkt, in plaats van elke paar jaar een grote reorganisatie door te voeren.'

Toon Franken (1963) faciliteert sinds 2000 verandertrajecten en leiderschapsprogramma’s in organisaties. Hij was van 2007 tot 2016 mede-eigenaar van Nieuwe Dimensies, gericht op versterking van ondernemerschap en performance. Sinds 2015 heeft hij zich toegelegd op nieuw organiseren en zelfsturing. Toon schrijft regelmatig artikelen over zelfsturing en leiderschap en is auteur van het boek 'In 10 stappen naar Nieuw Leiderschap.
Hij begeleidde verander trajecten naar meer zelforganisatie en nieuw leiderschap bij onder andere Humankind,  Alliander, Facilicom, VGZ diverse MKB bedrijven, zorgorganisaties en Gemeente Meierijstad.

Toon is o.a. opgeleid in holacracy, Sociocracy3.0 en Transformationeel Leiderschap

‘Ik houd ervan mensen en organisaties uit te dagen de echte wezenlijke zaken aan te pakken, terug naar de bedoeling! Mijn missie is organisaties te transformeren tot hotspots, waar mensen zich met bezieling en ondernemerschap zich samen inzetten voor het creëren van mooie dingen voor de mensheid.’

logo corechange

Deze content wordt niet getoond door je cookie voorkeuren. Accepteer cookies om deze content te zien.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op Accepteer cookies te klikken.