+31(0)6 21 277 130 info@corechange.nl

Leergang Zelforganisatie

Maak zelforganisatie succesvol!

De transitie naar zelforganisatie is vaak een gebed zonder end…

Veel organisaties beginnen met zelforganisatie zonder duidelijke visie, zonder beeld van de stappen die gezet moeten worden.

Het lijkt soms een verkapte bezuinigingsoperatie: managers eruit en dan komt het wel goed.
Maar het komt niet vanzelf goed. Teams raken gefrustreerd, resultaten verslechteren en niemand wordt er gelukkig van.

En het eind van het liedje is dat er gezegd wordt: "Zie je wel, zelforganisatie werkt niet."


Herken je dit?

 • Iedereen zit elkaar aan te kijken: wie mag nou het besluit nemen?
 • Vergaderingen duren eindeloos omdat men denkt dat er consensus bereikt moet worden
 • Medewerkers doen alleen de dingen die ze leuk vinden of raken de draad kwijt
 • Focus ontbreekt en resultaten worden slechter
 • (Oud-)managers zitten met jeukende handen om in te grijpen (en doen dat ook als het ze te lang duurt)
 • Er ontstaat een nieuwe hiërarchie op basis van wie het hardste schreeuwt


Maar goed ingerichte zelforganisatie leidt tot wendbare, daadkrachtige organisaties!

Succesvolle zelforganisatie is geen sprookje, maar een kwestie van de juiste stappen zetten. Er is een aantal aspecten die goed geregeld moeten zijn voordat zelforganisatie kan werken.

Dan leidt zelforganisatie tot een wendbare, daadkrachtige organisatie. Waarin medewerkers eigenaarschap ervaren en weten hoe ze problemen kunnen oplossen. Ook die problemen die al zo lang zijn blijven liggen worden soepel opgelost. Betere resultaten en meer werkplezier zijn het gevolg!

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Lees dan door!

Wil jij leren hoe je de transitie naar zelforganisatie succesvol kunt begeleiden?

Wil je weten hoe je ontdekt welke paradigma’s al wel en nog niet in je organisatie aanwezig zijn om zelforganisatie succesvol te maken?

Ben je nieuwsgierig naar de mindset die nodig is en hoe je die kunt creëren?

Hoe je besluitvorming zó kunt inrichten dat teams snel en soepel besluiten kunnen nemen?

Hoe zelforganisatie kan zorgen dat je organisatie zich continu verbetert zodat je geen grote reorganisaties meer nodig hebt?

En wil je leren hoe je je eigen leiderschap kunt versterken om een betere change master te worden?

 

Doe dan mee met onze Leergang Zelforganisatie!

In onze Leergang Zelforganisatie leren we je werken met onze aanpak. Deze is gebaseerd op onze eigen ervaringen met de begeleiding van zelforganisatie en gefundeerd in de nieuwste inzichten op het gebied van organisatieontwikkeling.

We hebben het “Integrale Zelforganisatie” genoemd omdat het zowel de harde als de zachte kant includeert.

 • Je leert welke aspecten je op orde moet hebben om zelforganisatie tot een succes te maken.
 • Je krijgt de beschikking over de instrumenten die hiervoor nodig zijn.
 • Gastsprekers uit de praktijk geven je inzicht in hun ervaringen.

En daarmee kun jij de zelforganisatie in jouw organisatie succesvol maken.

Mail ons voor meer informatie

"Mooi vond ik hoe theorie afwisselend met oefeningen werd aangeboden. Er werd gelijk ingehaakt op de vraagstukken die op dat moment speelden voor de deelnemers. De Leergang heeft voor mijn team concreet opgeleverd, dat we zijn gaan werken volgens “Getting Teams Done”, één van de methodieken die zijn aangereikt, waarmee je gaat werken met rollen. Ik ben nog wel de leidinggevende van het team, maar wel anders, meer als coachend/teamcoach."

Diana Visser-Rowaan, Manager Facility Services en deelnemer Leergang, Groningen Seaports

"Ik beveel de Leergang aan, als je meer zelfsturend wil worden met je team/afdeling. Je krijgt én oefent met allerlei methodieken en handvatten, zodat je kunt kiezen wat past bij jouw mensen. Goed aan de Leergang vond ik dat je steeds meteen zelf aan de slag gaat met de kennis die wordt aangereikt en dat er veel aandacht was voor toepassing."

Anita Roosendaal, aanjager zelfsturend team en deelnemer Leergang, Gemeente Medemblik

"Afgelopen jaar heb ik de Leergang gevolgd bij Toon en Heleen. Een zeer complete leergang waarin alle belangrijks aspecten rondom zelfsturing/zelforganisatie in het programma aan bod komen. In theorie, via inspirerende sprekers, via de verhalen van de diverse deelnemers en door het zelf te ervaren."

Marret Wijnker, Organisatieadviseur en Projectleider , GGD Hollands Noorden

Wat ga je leren?

De Leergang Zelforganisatie bied je een unieke combinatie van theorie, praktijk, implementatie en uitwisseling met vakgenoten. Je start aan de Leergang met een concreet project in jouw organisatie. Je kunt de ideeën en inspiratie daarom direct in de praktijk brengen.

Wat zijn de randvoorwaarden voor zelforganisatie?  Wat zijn de bouwstenen voor een moeiteloze zelforganisatie? Hoe krijg je een organisatie of team in beweging? Hoe ga je om met weerstand? Hier krijg je allemaal antwoord op.

En daarnaast draait het om jou. Hoe steek jij als in elkaar? Waar zit je kracht en hoe kun je die (nog) beter benutten? Hoe zet je jezelf weer op de rit bij tegenslag? Wat kun je vanaf vandaag doen om je nieuwe kennis direct in de praktijk uit te proberen?

Door dit programma leer je:

 • Een heldere diagnose te stellen voor je verandertraject
 • Welke mindset ondersteunend is voor zelforganisatie en hoe je die creëert
 • Hoe je zorgt voor helderheid over de purpose van je organisatie
 • Welke criteria te hanteren bij het inrichten van je organisatie
 • Nieuwe vormen van overleg en besluitvorming
 • Welk leiderschap nodig is bij zelforganisatie en hoe jij jezelf daarin kan versterken
 • Welke mogelijkheden er zijn om anders om te gaan met beoordelen en belonen
logo corechange

Zo is het programma opgebouwd

Het programma is een unieke combinatie van gezamenlijke bijeenkomsten en individuele on-line ondersteuning. De 7 trainingsbijeenkomsten worden voorafgegaan door on-line voorbereidingsmateriaal en opdrachten. Tijdens de trainingsbijeenkomsten leer je werken met de methoden en interventies die we je leren. Je kunt je eigen vragen inbrengen en leren van de ervaringen van je mede-deelnemers.

Alle materialen blijven toegankelijk zodat je de beschikking hebt over een on-line toolbox.

We nodigen de deelnemers uit om elkaars buddy te worden, zodat je tussen de bijeenkomsten door kunt sparren en elkaar kunt challengen.

Daarnaast krijg je toegang tot onze besloten community-omgeving. Hier kun je contacten leggen, ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Wij zijn zelf ook wekelijks in de community aanwezig!

Extra impact

Heb je daarnaast behoefte aan meer individuele begeleiding? Kies dan voor de optie met twee 1 op 1 coachingssessies. Daarin gaan we met jouw eigen veranderproject aan de slag.

 

Start van het programma

De Leergang Zelforganisatie 2020 start in januari 2020 en loopt door tot september. Wil je meer weten over het programma, praktische informatie over data en prijzen of een verkennend gesprek? Neem dan contact op.

Mail ons voor meer informatie

Ontmoet de trainers

Heleen Kuiper en Toon Franken zijn ervaren organisatiecoaches en al jaren actief in het begeleiden naar nieuw organiseren. Heleen en Toon begeleiden organisaties bij de transitie naar zelforganisatie, faciliteren de Leergang  Zelforganisatie en verzorgen regelmatig Masterclasses en in company workshops over Integrale Zelforganisatie.

Heleen Kuiper (1970) heeft ruime ervaring als coach, trainer en organisatieadviseur. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring in de profit en non profit wereld. Als projectmanager, lijnmanager en (extern) adviseur en coach. Ze maakte een serie interviews over Teal Organiseren in Nederland met o.a. Buurtzorg, Bakker van Maanen en gemeente Hollands Kroon, schrijft en spreekt over zelforganisatie.
Ze begeleidde onder andere organisatieverandering- en zelfsturingstrajecten bij de NPO, Nationale Nederlanden, TNO, KPN, VGZ en ProRail.

Haar expertise omvat o.a. Integral Thinking, Spiral Dynamics, Theory U, Deep Democracy en holacracy.

‘Mijn ervaring is dat zowel organisaties als medewerkers tot bloei komen bij zelfsturing. Er verandert iets wezenlijks als mensen de ruimte krijgen hun verantwoordelijkheden zelfstandig op te pakken. En organisaties gedijen als de structuur op initiatief van de medewerkers met kleine stapjes aangepast wordt naar wat beter werkt, in plaats van elke paar jaar een grote reorganisatie door te voeren.'

Toon Franken (1963) faciliteert sinds 2000 verandertrajecten en leiderschapsprogramma’s in organisaties. Hij was van 2007 tot 2016 mede-eigenaar van Nieuwe Dimensies, gericht op versterking van ondernemerschap en performance. Sinds 2015 heeft hij zich toegelegd op nieuw organiseren en zelfsturing. Toon schrijft regelmatig artikelen over zelfsturing en is kennispartner bij nieuworganiseren.nu.
Hij begeleidde verander trajecten naar meer zelforganisatie bij onder andere Humankind, NPO,  Alliander, Facilicom, diverse MKB bedrijven, zorgorganisaties en gemeenten.

Toon is o.a. opgeleid in holacracy, Sociocracy3.0 en Transformationeel Leiderschap

‘Ik houd ervan mensen en organisaties uit te dagen de echte wezenlijke zaken aan te pakken, terug naar de bedoeling! Mijn missie is organisaties te transformeren tot hotspots, waar mensen zich met bezieling en ondernemerschap zich samen inzetten voor het creëren van mooie dingen voor de mensheid.’

Mail ons voor meer informatie

Leergang Zelforganisatie

 • On-line toolbox over de bouwstenen voor succesvolle zelforganisatie
 • 7 trainingsbijeenkomsten waarin je leert werken met beproefde methoden en interventies
 • Gebaseerd op onze ervaring én de nieuwste inzichten op het gebied van organisatieontwikkeling
 • Praktijkgericht, dus meteen toe te passen in je eigen organisatie (project)
 • Buddysysteem om elkaar te supporten en te challengen
 • Blijvend toegang tot leeromgeving, zodat je het er opnieuw bij kunt pakken
 • Toegang tot de besloten online community waar je al je vragen kwijt kunt en kan connecten met de andere deelnemers

Extra impact

Individuele coachingssessies waarin gaan we dieper ingaan op het veranderproject in jouw organisatie.

logo corechange