Organisatieontwikkeling
Geen probleem. Organisatieontwikkeling is altijd maatwerk. We beginnen meestal met een aantal interviews in de organisatie of met een heisessie om helder te krijgen wat er speelt. Daarna doen we een voorstel.Het uiteindelijke plan maken we samen met jullie. Nodig ons gerust uit voor een oriënterend gesprek!
Die modellen representeren de manier waarop wij naar organisatieontwikkeling kijken, dus in die zin hebben ze invloed op hoe ons werk. Maar een model is een geabstraheerde weergave van de werkelijkheid, niet de werkelijkheid zelf. We kijken altijd wat past bij jullie situatie en jullie behoeften.
Dat is afhankelijk van veel factoren. Hoe helder is de vraag al? Hoe lang gaat het traject duren? Hoeveel doen jullie zelf? Gaande het gesprek wordt dit duidelijk en kunnen we helder krijgen wat de kosten zijn.
Zelforganisatie
Zelforganisatie is een logische volgende stap in organisatieontwikkeling. Het biedt een oplossing voor een aantal problemen waar veel organisaties mee kampen: onvoldoende gebruik maken van de talenten van mensen, een vertraagde reactiesnelheid omdat de medewerkers die met een probleem geconfronteerd worden niet bevoegd zijn om het op te lossen, onheldere besluitvorming ("Een besluit is bij ons het begin van de discussie”). Door zelforganisatie worden medewerkers in staat gesteld meer verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen werk. Mensen worden meer betrokken en voelen meer eigenaarschap. Dat maakt het werk leuker en de organisatie meer wendbaar.
Dat hangt er vanaf wat er speelt in jouw organisatie en in de omgeving van je organisatie.
Voor sommige organisaties is er eerst iets anders nodig voordat begonnen wordt met zelforganisatie. Als een organisatie maar weinig resultaatgericht is, is het verstandig daar eerst aan te werken. Anders blijven mensen hangen in praten en plannen maken en gebeurt er weinig. Wij gebruiken onze Reinventing Organizations scan om te kijken welke paradigma's dominant zijn in een organisatie (onderdeel). Op basis daarvan bepalen we welke interventies nodig zijn om te zorgen dat alle kwaliteiten die nodig zijn aanwezig zijn.
In principe is iedere medewerker in staat om beslissingen te nemen over zijn of haar eigen werk, net zoals je thuis beslissingen neemt over je vakantie, je nieuwe wasmachine of de opvoeding van je kinderen. Wij zien wel vaak dat zelforganisatie vergt dat iedereen in de organisatie, zowel leidinggevende als medewerker, oud gedrag afleert en nieuw gedrag aanleert. En dat kan best lastig zijn.
Het is in elk geval niet zo dat alleen jonge, of alleen hoog opgeleide mensen in staat zijn tot zelforganisatie. Sterker nog, vaak blijkt het werk zelf te organiseren eenvoudiger voor mensen met concreet werk, bijvoorbeeld uit de buitendienst. En oudere medewerkers met meer ervaring vinden het vaak ook makkelijker om zelf hun werk te organiseren dan jonge mensen die net van school komen.
Dat is afhankelijk van het aantal teams dat ingericht moet worden. De transitie naar zelforganisatie is een intensief traject dat veel begeleiding vraagt. Over het algemeen begeleiden wij teams met ongeveer 15 contactmomenten gedurende 3 maanden. Dat is niet goedkoop maar het leidt wel tot een structurele, significante cultuur- en structuurverandering in de organisatie. En daarna is weinig of geen tijd of geld meer nodig voor grote, dure reorganisaties omdat de organisatie zichzelf aanpast als een andere vorm beter werkt.
Nee. Het leren denken vanuit en werken met rollen in plaats van functies, het nemen van besluiten met Integratieve Besluitvorming is een dusdanig ingrijpende verandering dat dat zorgvuldige en vakkundige begeleiding vereist. Niet voor niets worden wij regelmatig benaderd door organisaties die zelf “iets" zijn gaan doen en na een jaar (of eerder) ontdekken dat het niet werkt. De “Ga je gang, veel succes”-methode noemt een collega van ons dat.
Afgelopen 8 a 10 jaar is er veel geëxperimenteerd met zelforganisatie, met name in de zorg. Het werd vaak onzorgvuldig ingevoerd: ‘we halen de teamleiders weg, geven veel ruimte en dan komt het wel goed.’ Maar bij diverse zorginstellingen ging het niet goed en sommigen hebben zelfsturing weer deels teruggedraaid. Wij hebben veel geleerd van die ervaringen! Bijvoorbeeld dat je goed moet kijken wat er nodig is aan zorgvuldige inrichting en ondersteuning, om de teams succesvol zelfsturend te maken.
Zelforganisatie is volgens ons (en volgens velen) een ontwikkeling die zich komende decennia zal doorzetten. Dat organisaties meer flexibel en netwerk-achtig zullen worden staat buiten kijf. Dat is nodig om in de toekomst succesvol je klanten/cliënten te kunnen bedienen, in de sterk veranderende omgeving. Zelforganisatie gaat niet meer weg, het is de kunst om zelforganisatie voor jouw organisatie specifiek werkend te krijgen. Daar helpen wij organisaties mee.
Nee. We vinden wel dat in holacracy een aantal heel goede principes zitten die we graag gebruiken. De meeste partners van CoreChange zijn opgeleid als certified coach in holacracy en hebben daar ruime ervaring in. Verder gebruiken we elementen van Sociocracy 3.0. en andere achtergronden.
Wij hebben een eigen aanpak gemaakt voor organisatie ontwikkeling en zelforganisatie, die stapsgewijs en modulair is en recht doet aan de specifieke situatie van jou organisatie.
Onze aanpak heet ‘integrale zelforganisatie’. Daarmee kunnen we jouw organisatie verder helpen.
Leiderschap
Zelforganisatie is een verschuiving van zeggenschap en verantwoordelijkheden naar de professionals in de frontlinie. Het is mogelijk om dat zo te organiseren, dat er geen managers/ leidinggevenden meer nodig zijn. Dat begeleiden we regelmatig. Soms is het zo dat de stap naar ‘geen managers, geen directieteam’ te groot is, dat er wel nog leidinggevende posities in de organisaties zijn terwijl de organisatie meer zelforganiserend wordt gemaakt. Dan is het heel belangrijk om de rol van de leidinggevenden en het leiderschap heel precies af te bakenen en in te richten. Zodat het zelforganisatie versterkt en niet verzwakt.
Met Nieuw Leiderschap duiden we aan dat er een andere vorm én stijl van leiderschap nodig is bij zelforganisatie en wendbaar organiseren. Omdat de toekomst steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt, moeten we leiderschap ontwikkelen dat daar mee om kan gaan. Je kunt niet meer plannen, voorspellen en controleren, maar het gaat meer om aanvoelen, inschatten, reageren en bijstellen. Dit vraagt om heel andere competenties van leidinggevenden.
Daarnaast vraagt zelforganisatie dat leiderschap meer wordt verdeeld in de organisatie: iedereen gaat meer leiderschap vertonen. Hoe dat eruit ziet, dat hebben we in onze trainingen uitgewerkt, je kunt erover lezen in onze blogs.