Poeh, het thuiswerken gaat nog wel een tijdje duren. Probeer je er het beste van te maken óf benut je deze periode voor een omslag te maken naar echt anders samenwerken, op een decentrale manier? Met de volgende tips maak je van de nood een deugd en geef je je thuiswerkende collega’s een steun in de rug!
(En nee, niet die tips die je al kent (zoals: hoe zorg je voor het informeel contact, hoe hou je feeling met al je collega’s). Niet brandjes blussen, maar zaken echt anders gaan aanpakken.)
- Duidelijkheid in wie doet wat, zodat je full speed door kan
Bij gedecentraliseerd samenwerken zijn duidelijkheid en structuur onontbeerlijk. Vanuit thuis kunnen collega’s niet ‘even vragen’ of dit of dat oké is. Je collega’s hebben meer dan anders duidelijkheid nodig over speelruimte, mandaat. Heldere afbakening van rollen en verantwoordelijkheden helpt om in beweging te blijven en niet te blijven hangen, omdat je geen toestemming of instemming kunt vragen.
Juist in deze tijd helpen we organisaties om ieders verantwoordelijkheden expliciet te maken. Een zorgverzekeraar, die we al geholpen hadden met rollen maken, kon in de lockdown zonder hapering full speed doorwerken. Want iedereen wist precies wat hij te doen had.
- Minder vergaderen, meer werktijd
Zit jij ook de hele dag in Microsoft Teams, elk uur schakelend van het ene overleg naar het andere? Dodelijk vermoeiend en niet effectief. De moderne ICT-middelen bieden zoveel ándere mogelijkheden om zaken af te stemmen en af te spreken. Bij Wildling Shoes werken ze met een aantal tools, waarop de meeste communicatie plaatsvindt: online, op het moment dat het past. Anna Yona, CEO, geïnterviewd in Genoeg: “ Asana is ons virtuele kantoor, hierop worden resultaten afgesproken, taken gecoördineerd en projectmatig samengewerkt. Slack gebruiken we voor ad hoc communicatie (een soort WhatsApp). Ieder werkt op zijn of haar eigen tijd. We hebben afspraken dat je 2 tot 3 x per dag moet checken of er nieuwe berichten zijn, verder is ieder zelf aan het werk.’
Natuurlijk werk je al via Teams, maar je kunt het online samenwerken veel meer professionaliseren. Je geeft je collega’s meer vrijheid in hun werktijd en ruimte voor lesgeven aan de kinderen of andere privétaken, terwijl de voortgang blijft. En bespaart een hoop vergadertijd.
- Als je dan vergadert, doe het dan effectiever!
Hoe vaak hang jij met halve aandacht in een online overleg? Of erger je je aan het gebrek aan pit en efficiency, omdat iemand weer uitgebreid z’n stokpaardje heeft bereden? Online vergaderingen zijn vaak energievreters. Dat kan makkelijk anders. Kies een technisch voorzitter en werk met een duidelijke overleg structuur. We gebruiken bij zelforganisatie bepaalde methodieken, die je nu overal kunt inzetten. In andere blogs van ons kun je hier uitgebreid over lezen.
- Focus houden op de resultaten
Je wilt graag focus houden op de voortgang op gestelde doelen en zo nodig hierop kunnen bijschakelen. Maar hoe doe je dat “op afstand’’. Misschien heb je de eerste maanden van de lockdown de focus op resultaat wat losgelaten. Maar nu we langer moeten thuiswerken, hoe houd je vinger aan de pols?
Hier kun je profiteren van ervaringen bij zelforganiserende teams. Zorg dat het team zelf de focus houdt op de resultaten! Zorg dat ze zelf de voortgang kunnen monitoren. Wij hebben goede ervaringen met het inrichten van dashboards op teamniveau, waarbij de teams in hun werkoverleg geregeld kijken naar hun productie, kwaliteit en voortgang en daar zelf acties aan verbinden. Op deze manier blijft iedereen scherp.
- Aandacht voor onderling contact: leg het in het team
Dan toch nog even over hierover. Ik ontmoet veel leidinggevenden die als hoogste prioriteit hebben momenteel: contact houden met alle individuele collega’s. Daarmee ben je lekker druk als je een beetje grote span of control hebt. Dit gebeurt vanuit een idee dat de zorg voor de mensen vooral bij de leidinggevende ligt. Nu is een goed moment om hier een gedeelde verantwoordelijkheid van te maken: om de zorg voor elkaar juist ook in het team te leggen. Soms kun je iemand uit het team daar een soort ‘teamrol’ voor geven, iemand die van nature al in de gaten houdt of iedereen lekker in z’n vel zit. Door deze verantwoordelijkheid expliciet in het team te leggen, help je de teamleden om meer volwassen samen te werken. Een belangrijk onderdeel daarbij is het stimuleren van de professionele volwassenheid, om hulp te vragen als dat nodig is.
Benut deze tijd: maak decentraal samenwerken slimmer
Ga jij ook het momentum benutten om je collega’s meer zelforganiserend te laten samenwerken? Kwestie van anders tegen de lockdown aan kijken. Niet alleen als een beperking waar je zo goed mogelijk mee om probeert te gaan, maar als een echte kans. Een katalysator voor beter werken en organiseren.
In onze checklist Zelforganisatie lees je meer tips om decentraal samenwerken te versterken.