+31(0)6 21 277 130 info@corechange.nl

Stakeholder Integration

Ken je dat gevoel? Dat je heel hard aan het werk bent maar er uiteindelijk resultaten komen waar niemand op zit te wachten? Omdat ze de kern van het probleem niet raken? Of dat je stakeholders je gewoon tegen gaan werken, omdat ze zich niet serieus genomen voelen?

Dat heeft twee oorzaken:
Ten eerste proberen we de problemen van de toekomst op te lossen met de paradigma’s van het verleden. Dat gaat niet lukken want die oude paradigma’s (bijvoorbeeld de klassieke opdrachtgever opdrachtnemer relatie) hebben de problemen juist gecreëerd.
Ten tweede denken we vanuit de losse entiteiten van het probleem. De opdrachtgever moet meer zus. De leverancier moet meer zo. De overheid moet meer dit. De consument moet meer dat.

Maar daarmee zien we het systeem als geheel over het hoofd.

Het antwoord is: kijk vanuit het hele systeem wat er nodig is. Dat betekent dat je als organisatie je gehechtheid aan je eigen belang en je eigen positie loslaat om je te kunnen verplaatsen in die ander. En dat je erop vertrouwt dat je als systeem in het geheel tot de beste oplossingen kunt komen. Dat is natuurlijk heel erg spannend, want je geeft een deel van de controle uit handen. En tegelijkertijd is het onvermijdelijk dat we dit als (individuen binnen) organisaties aan gaan. Omdat we uiteindelijk de problemen waar we tegenaan lopen niet meer opgelost krijgen als we onze stakeholders niet ėcht serieus nemen. Omdat we dan resultaten blijven creëren waar niemand op zit te wachten.

CoreChange kan je helpen om van stakeholder management naar stakeholder integration te komen. Met behulp van een training of door je project te begeleiden en sessies met stakeholders te faciliteren. Neem contact op als je hier meer over wilt weten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in om elke twee weken nieuwe artikelen te ontvangen over 'anders organiseren'
INSCHRIJVEN
close-link